maanantai 29. helmikuuta 2016

Myyn ja Onnin terveyskuulumisia

Myy sairasti jonkinmoisen suolistotulehduksen syystalvella. Oksensi ja aristi mahaansa joten veimme koiran lääkäriin. Siellä otettiin sitten vatsan seudulta röntgenkuva ja todettiin, ettei mahaa tarvitse avata vaan otetaan antibiootit käyttöön. Mahavaivat menivätkin lääkkeillä ohi, mikälie ollut aiheuttaja, siitä ei ole tietoa. Sivulöydöksenä röntgenkuvasta löytyi kuitenkin lannerangan spondyloosimuutoksia useammassa nikamassa. Spondyloosihan lyhyesti tarkoittaa nivelrikkoa ja sen jälkeistä nikamien luutumista yhteen. Perimällä voi olla siihen osuutensa sekä myös traumoilla. Alla olevasta kuvasta siis näkyy kuinka lannerangan nikamat ovat luutuneet kiinni toisistaan alareunastaan.



Ikävä löydös, mutta ei voi mitään. Myy on jo aiemmin syönyt nivelvalmisteita ja öljyjä, joita suositellaan spondyloosipotilaille. Kipuilua Myyllä on välillä, viime syksynäkin jahtikaudelle peräkkäisinä päivinä juokseminen jäykisti sitä, ja nytkin ollaan huomattu, että jos päivällä on tullut enemmän liikuntaa, metsässä juoksemista tms, niin illalla levon jälkeen Myyn liike on jäykkää, ylösnousu vaikeaa ja esimerkiksi sohvalle kiipeäminen vaivalloisen näköistä. Ulahteleekin välillä kun sattuu. Saapa nähdä miten tuo tuosta kehittyy. Seuraavaksi täytyy kokeilla saisiko Myy apua Cartrophen-injektioista.

Cartrophen onkin nyt tullut tutuksi Onnin kanssa. Olen nyt vuoden parin ajan huomannut joskus Onnilla epäpuhdasta liikkumista. Sitä on saattanut esiintyä päivän tai pari, mutta sitten se on mennyt ohitse. Nyt tammikuun loppupuolella Onni alkoi kuitenkin selkeästi ontumaan etujalkaansa. Kun oireilu vain paheni, mentiin eläinlääkäriin. Tutkimuksissa selvisi nivelrikko oikeassa kyynärnivelessä. Kennelliiton asteikolla kyynärnivel olisi 1, eli kovin pahasta nivelrikosta ei vielä ole kyse. Vasen kyynärnivel näytti kuvissa siistiltä, mutta tutkittaessa Onni hieman aristi myös sen ojennusta. Myös ranteet kuvattiin ja ne olivat siistit. Alla vasemmassa kuvassa oikea kyynärnivel, johon eläinlääkäri merkitsi muutoksen proc. anconeuksen pinnalla. Oikean puoleisessa kuvassa vasen kyynärnivel.



Koska koira rauhoitettiin röntgenkuvauksen ajaksi, pyysin eläinlääkäriä katsomaan Onnin hampaat, sillä sen henki on haissut pahalle. Hampaat olivat terveet, sen sijaan löytyi nielutulehdus sekä anaalirauhastulehdus. Onnille määrättiin antibiootit näihin tulehduksiin sekä tulehduskipulääke nivelrikkoon. Kahden viikon lääkekuurien aikana oireet vähenivät. Nyt kokeillaan Cartropheniä, jota pistetään kerran viikossa neljän viikon ajan. Tällä viikolla laitettiin ensimmäinen injektio. Toivottavasti näistä saadaan apua. Ikävä diagnoosi tämäkin, mutta nyt asia on ainakin tiedossa ja rasittavaa liikuntaa osataan välttää. Nivelrikkopotilaalle liikunta on toki tärkeää, mutta mitään erityistä rasitusta on nyt syytä välttää. Käytössä on nyt Nutrolin Nivel-valmiste, aiemmin Onni on välillä saanut glukosamiinia ja MSM:aa mitä Myykin syö.

Yritän päivitellä blogia nyt useammin kuin kerran puolessa vuodessa ;) Seuraavaksi voisi tehdä yhteenvedon Jaden metsästyskokemuksista tältä kaudelta.

Ei kommentteja: